“Coupe Louis Lesaffre” – natjecanje u pekarstvu

25 lis “Coupe Louis Lesaffre” – natjecanje u pekarstvu

Louis Lesaffre Coupe predstavlja puno više od tehničkog natjecanja, ono predstavlja pravu avanturu, gdje prevladava kreativnost, timski rad i izvrsnost.

Natjecanje Louis Lesaffre Coupe je svjetski poznato natjecanje u pekarstvu, a svoj početak bilježi u 2003. godini. Natjecanje je organizirano na način da se okupljaju timovi sa 4 kontinenta (SAD, Afrika, Azija, Europa), natječu se u tri kategorije (kruh, slatki pekarski proizvodi, umjetničko djelo) te se biraju tri najbolja tima. Najboljih dvanaest nastavlja svoj put za prestižnu titulu “Svjetski kup u pekarstvu” i za pojedinačnu “Majstora pekarstva”.
Ovo natjecanje brzo je polučilo odličan uspjeh i odaziv sa sudjelovanjem 6000 pekara i 90 timova iz 40 zemalja, te je na taj način postao mjerilo u pekarskom svijetu.
Osnovni cilj ovog kupa je općenito podizanje statusa, ugleda i značaja pekarstva, pokazatelj svijetu da pekarstvo također može biti umjetnost te pružanje dodatnog poticaja ovoj pritajenoj struci.

Na europskom natjecanju za Coupe Louis Lesaffre koji se održao u Lyonu u siječnju ove godine sudjelovale su ekipe iz deset zemalja: Belgija, Španjolska, Izrael, Nizozemska, Poljska, Engleska, Rusija, Slovačka, Švedska i Hrvatska.

Damir Vuković (MIP Sisak), Rajka Turčin (Kvasac), Đurđica Špon (PIK Rijeka), Julijan Grbanović (ZP Klara)

Pod vodstvom gđe Rajke Turčin (koordinatorice za razvoj pekarstva u Kvasac d.o.o.) boje naše zemlje branili su gđa. Đurđica Špon iz PIK Rijeka u kategoriji umjetničkog rada, g. Julijan Grbanović iz ZP Klara u kategoriji slatkih pekarskih proizvoda i g. Damir Vuković iz MIP Sisak u kategoriji izrade kruha.
Najvažniji proizvod za ocjenjivanje u kategoriji kruha bio je tradicionalni francuski kruh, a u kategoriji slatkih proizvoda francuski kroasani i brioše.
Iako su naše kolege odradile odličan posao, za daljnje natjecanje izabrane su ekipe iz Nizozemske, Švedske i Poljske.

Naša ekipa je odradila odličan posao s umjetničkim djelom “Veliki oblak” prema slici Ivana Rabuzina

Nakon održanog natjecanja u Sjedinjenim Američkim Državama i Europi, još nas čeka natjecanje u Africi i Aziji. Za glavnu nagradu “Svjetski kup u pekarstvu” morat ćemo pričekati 2012. godinu kada će se taj veliki događaj preseliti u Pariz na sajam Europain.

Našim kolegama srdačno zahvaljujemo na sudjelovanju, a ostalima želimo sve najbolje, and let the best team win…

Naše kolege u punom zamahu

Pravi je užitak promatrati majstore na djelu, kako svaki od njih u svojim kreacijama od brašna, vode i kvasca prenosi notu svoje zemlje, užitak stvaranja i užitak kušanja.
To su pravi majstori koji uživaju u onome što rade i iz pekarstva stvaraju umjetnost.

Ukoliko ste zainteresirani za detalje natjecanja te želite pratiti daljnji tijek, slobodno posjetite službenu stranicu kupa www.coupelouislesaffre.com.

Nema komentara

Žao nam je, komentari su zatvoreni u ovom trenutku.