Melasa nije otpad

21 ožu Melasa nije otpad

 

Melasa, važna sirovina za proizvodnju kvasca, ne bi se trebala koristiti za proizvodnju naprednih biogoriva!


Melasa je nusproizvod proizvodnje šećera i služi u prehrambenoj industriji za uzgoj kvasaca raznih sojeva. S melasom, kao bitnom sirovinom u proizvodnji kvasca, piva, vina, hrane za životinje i mnogih drugih proizvoda, radi oko 3.100 zaposlenika u 23 zemlje članice EU. Za proizvodnju 1 t kvasca za komercijalne svrhe potrebno je 1,5 t melase. EU se već suočava s nedostatkom melase i svako daljnje smanjenje na tržištu melasa će imati drastične posljedice za proizvodnju kvasca u Europi. To se može dogoditi ako EU doda melasu na popis materijala koji se koriste u proizvodnji naprednih biogoriva.

  • Direktiva EU za biogoriva (2015/1513) je definirala novu kategoriju biogoriva, napredna biogoriva koja se proizvode od ostataka. Novim prijedlogom Komisije za direktivu RED II (postupak 2016/0382 (COD)) melasa je dodana na popis materijala koji se koriste u proizvodnji naprednih biogoriva (Prilog IX, Dio B), iako to prije nije bio slučaj.
  • Europska industrija kvasca se oštro protivi tom potezu prosvjeduje jer direktiva EU za biogoriva (2015/1513) jasno kaže da su napredna biogoriva napravljena od ostataka.
  • Melasa je međutim zajednički nusproizvod proizvodnje šećera, kojeg proizvođači šećera nikada ne odbacuju. Dakle, u skladu s kriterijima iz Direktive o otpadu (Direktiva 2008/98 / EC) to se ni pod kojim okolnostima ne može smatrati „otpadom”. Melasa se prvenstveno treba koristiti za proizvodnju hrane i hrane.
  • U EU proizvode koji sadrže kvasac konzumira 475 milijuna ljudi svaki dan, tako da je industrija kvasca u EU jedan od najvažnijih sektora europskog gospodarstva. Industrija kvasca u EU je kružna ekonomija, a članovi COFALEC-a aktivno koriste napredne tehnologije za daljnje poboljšanje održivosti industrije. Međutim, ovakva regulacija EU predstavlja egzistencijalnu prijetnju za ovaj sektor.
  • Ako se melasa uvede kao sirovina za proizvodnju naprednih biogoriva, povećat će se korištenje melase u tom segmentu a smanjit će se dostupnost za tržišta hrane i hrane za životinje, a time i proizvodnju kvasca koja već teško zadovoljavaju potrebu za melasom. Također, ako se cijena melase poveća, ova direktiva u svom trenutnom obliku, ugrožava opskrbu ​industrije kvasca ovom ključnom sirovinom. Budućnost industrije kvasca u EU može biti ugrožena.

Za više informacija molimo kontaktirajte:

Aurora Bescond, glavni tajnik COFALEC-a

+33 6 70 58 08 81 ili bescond@cofalec.com

Organizacija COFALEC:

Konfederacija europskih proizvođača kvasaca (COFALEC) predstavlja interese industrije kvasca u EU. Naš je cilj osigurati da politika EU podupire konkurentnost i održivi razvoj naše industrije.

Za više informacija posjetite www.cofalec.com i www.molassesforfood.eu

[kvasac_i_melasa.pdf]

Nema komentara

Žao nam je, komentari su zatvoreni u ovom trenutku.