Stručni skup pekara u Medulinu

25 lis Stručni skup pekara u Medulinu

Kvasac d.o.o. je i ove godine održao Stručni skup pekara, trinaesti po redu.

Skup je ove godine održan u Medulinu, u prekrasnom novouređenom hotelu Park Plaza Belvedere. Naš već tradicionalni stručni skup kao glavnu svrhu i zadatak ima edukaciju naših klijenata, kako u novim područjima pekarstva tako i o novitetima na tržištu i u našoj tvrtci, a sve u cilju što kvalitetnijeg prilagođavanja krajnjem potrošaču. Također, skup je i idealna prilika za druženje, razmjenu iskustava i informacija.

Seminarski dio održan od strane tehnologa tvrtke Kvasac d.o.o. i gošće prof. J. Mrvčić s Prehrambeno biotehnološkog fakulteta u Zagrebu.

Teme su bile sljedeće:

 • Okus i aroma pekarskih proizvoda za užitak i zdravlje, T. Popović, Kvasac d.o.o.
  Prezentirana je funkcionalna važnost kruha u svakodnevnoj prehrani te kako su okus i aroma kruha glavne karakteristike u ocjenjivanju njegove kvalitete. Prezentirali smo paletu Lesaffre-ovih proizvoda za okus: starter kulture za kisela tijesta, aktivna tekuća kisela tijesta, kisela tijesta u prahu, zakiseljivače te Gustal, inaktivirani pekarski kvasac koji omogućava smanjenje količine soli do 30%.
 • Značaj senzorskih analiza u ocjenjivanju kvalitete pekarskih proizvoda, R. Turčin. Kvasac d.o.o.
  Prikazana je organizacija i djelatnost Senzorskog laboratorija u Lesaffre International. Svrha je ocjenjivanje organoleptičkih svojstava pekarskih proizvoda i usporedba sirovina za okus, aromu i svježinu kruha i peciva. Primjenjuju se različite metode senzorskih analiza uz stalnu edukaciju članova senzorskog tima i prilagodbu novih metoda na ocjenjivanje kruha.
 • Pekarski dodaci – ideje za pekarske proizvode, J. Penić, Kvasac d.o.o.
  Prezentiran je dio proizvoda iz asortimana Pekarskih dodataka razvijenih u novije vrijeme za industrijski segment kao i male i srednje pekare. Pekarskim dodacima pripadaju: poboljšivači, koji se doziraju do 5 %, koncentrati ili premixi s doziranjem od 5 do 95 % te 100 – % smjese; također su u ponudi voćni nadjevi i dodaci za slastičarstvo.
 • Utjecaj mikrobiološke kvalitete pekarskog kvasca na kvalitetu pekarskih proizvoda, J. Mrvčić, izv.prof.dr.sc., PBF, Laboratorij za tehnologiju vrenja i kvasca
  Utjecaj na kvalitetu pekarskog kvasca ima i mikrobiološka kvaliteta. Dat je pregled mikroorganizma koji se mogu pojaviti u fazama proizvodnje pekarskog kvasaca kao i mjere za njihovu eliminaciju, a s ciljem proizvodnje mikrobiološki čistog pekarskog kvasca. Naglašena je važnost “hladnog lanca” u isporuci pekarskog kvasca kako bi se maksimalno očuvala i aktivnost i mikrobiološka čistoća čime se omogućava izrada kvalitetnih i zdravstveno ispravnih pekarskih proizvoda.
 • Raznovrsnost ponude svježeg pekarskog kvasca, A. Smajlović, Kvasac d.o.o.
  Prezentirane su različite komercijalne vrste i kvalitete kvasaca Lesaffre grupe odnosno firme Kvasac. Poseban naglasak je stavljen na kvasac za slatka tijesta ili osmotolerantni kvasac, poseban soj kvasca namijenjen za slatko tijesto koje sadrži više od 10% šećera.

Naravno, kada već pričamo o tim proizvodima, red je da ih i degustiramo. Zahvaljujući našem timu iz Pekarskog centra, degustirali smo sljedeće proizvode:

 • Ciabatta s kiselim tijestom od durum pšenice
 • Baguette s aromatičnim kiselim tijestom od pšenice
 • Focaccia s Krumpirovim mixom
 • Slatke buhtle s di-go kvascem za slatka tijesta i zakiseljivačem

A da ne bi sve prošlo samo u radnoj atmosferi, druženje smo nastavili izletom u Nacionalni park Brijuni, ugodnom vožnjom u već poznatom brijunskom vlakiću, obilasku safari parka te ručkom u hotelu Neptun i sve zaključili svečanom večerom uz glazbeni sastav.

Skupu je prisustvovalo oko 40 tvrtki s kojima Kvasac d.o.o. blisko surađuje, bilo da su naši distributeri, industrijski kupci ili privatni pekari. Nadamo se da su se lijepo proveli s nama i dodatno naučili nešto o pekarskoj industriji.

Tim Kvasac d.o.o.

Nema komentara

Žao nam je, komentari su zatvoreni u ovom trenutku.